Spotkanie wicepremiera Pawlaka z wicepremierem Izraela

   Współpraca gospodarcza Polski i Izraela oraz możliwości jej rozszerzenia to główne tematy rozmów wicepremiera, ministra gospodarki Waldemara Pawlaka oraz wicepremiera, ministra spraw zagranicznych Izraele Avigdora Libermana. Spotkanie odbyło się 15 stycznia 2012 r. w MG.

   Wicepremier Pawlak podkreślił, że relacje polsko-izraelskie głownie ze względów historycznych mają szczególny charakter. – Nasze obecne kontakty dwustronne również pozostają intensywne, niezależnie od uwarunkowań wewnętrznych czy regionalnych – powiedział.

   Wicepremier Pawlak przypomniał, że wartość obrotów handlowych między naszymi krajami w okresie styczeń-październik 2011 r. wyniosła prawie 631 mln dol. W jego opinii jednym z kluczowych elementów polsko-izraelskiej współpracy może być eksport naszej żywności. – Jesteśmy także zainteresowani możliwością wymiany doświadczeń w zakresie hi-tech oraz projektów badawczo-rozwojowych – dodał.

   Wicepremier Izraela Avigdor Liberman nawiązał do międzynarodowej sytuacji gospodarczej. – Nasze kraje znalazły się w grupie państw, które najmniej odczuły skutki światowego kryzysu finansowego. To dla nas szansa na dobrą współpracę handlową – powiedział. – Chcielibyśmy aby polskie i izraelskie firmy podejmowały wspólne projekty, szczególnie w dziedzinie przemysłu obronnego i nowoczesnych technologii – wyjaśnił wicepremier Liberman.

***

   Polsko-izraelskie obroty handlowe w okresie styczeń-październik 2011 r wyniosły prawie 631 mln dol. Eksport w tym czasie osiągnął wartość prawie 330 mln dol., natomiast import – ok. 331 mln dol.

   Do Izraela eksportujemy najczęściej maszyny i urządzenia, art. spożywcze (gł. kakao, napoje i wody, przetwory, wyroby piekarnicze), środki transportu i ich części, produkty przemysłu chemicznego, metale i wyroby metalowe, wyroby przemysłu papierniczego i tworzywa sztuczne.

   Do Polski sprowadzamy głównie wyroby chemiczne, urządzenia mechaniczne i elektryczne, broń i amunicję, wyroby z tworzyw sztucznych, produkty pochodzenia roślinnego (gł. warzywa, cytrusy),