Na co zwrócić uwagę przy wyborze rozwiązania informatycznego w branży spożywczej?
Branża spożywcza obwarowana jest rygorystycznymi normami sanitarnymi oraz unijnymi, takimi jak HACCP, GMP czy GHP. Ponadto produkcja bezpiecznej żywności wiąże się z koniecznością odtworzenia źródeł jej pochodzenia oraz kontrolą jakości. Rynek oferuje szereg specjalistycznych narzędzi informatycznych, które w sposób zautomatyzowany wspierają kluczowe obszary biznesowe. Na co więc zwrócić uwagę przy wyborze rozwiązania informatycznego w przedsiębiorstwie branży spożywczej?
Odpowiedź na te i inne pytania przedsiębiorcy znajdą w Raporcie Analitycznym BPC, opublikowanym przez firmę konsultingową Business Penetration & Consulting (BPC Group) , który opisuje potrzeby informatyczne przedsiębiorstw branży spożywczej.
„W 2013 roku przeanalizowaliśmy strukturę informatyczną ponad 300 przedsiębiorstw produkujących żywność - mówi Wojciech Ziaja, Dyrektor ds. Sprzedaży Synergy Poland (BPC Group). Wyłoniliśmy ok 150 firm, które planują inwestycje w IT. W porównaniu z innymi branżami na pewno zaskakuje fakt, ze 90% firm wykorzystuje już system klasy ERP w co najmniej 3 obszarach merytorycznych, a blisko 80 przedsiębiorstw planuje inwestycje w jego zakup.
Katarzyna Lindner, Manager Marketing Business Penetration & Consulting (BPC Group) tłumaczy statystyki tym, iż działaniami edukacyjnymi i doradczymi były objęte przede wszystkim przedsiębiorstwa sektora MSP i korporacyjnego (czyli o zatrudnieniu powyżej 150 pracowników). „Firmy te w ostatnich latach zdążyły się częściowo zinformatyzować. Czasami infrastruktura ich jest bardziej jednolita i zintegrowana, dotyczy to przede wszystkim dużych przedsiębiorstw korporacyjnych. Z kolei firmy sektora MSP są na etapie porządkowania swojego zaplecza informatycznego. Zwracają się do BPC z zapytaniem, czy i które systemy należy wymienić, w których obszarach biznesowych wprowadzić nowe rozwiązania”.
Raport Analityczny BPC dedykowany przedsiębiorstwom branży spożywczej zawiera szeroki zakres wymaganych przez nie funkcjonalności w obszarze zarządzania i produkcji w formie praktycznego przewodnika. Zostały w nim opisane potrzeby informatyczne przedsiębiorstw, które planowały wprowadzić lub zmodernizować zaawansowane rozwiązania informatyczne w okresie I kw. 2014/IV kw. 2015 r. Publikacja zawiera również wypowiedzi ekspertów oraz porady przedsiębiorców na temat systemów informatycznych w branży spożywczej.
Zobacz bezpłatny fragment Raportu Analitycznego BPC branży spożywczej
Przedsiębiorstwa reprezentowały różne sektory przemysłu spożywczego. Dominujące wertykale to:
• 33 % Przetwórstwo mięsne;
• 12 % Przetwórstwo mleczne;
• 11 % Przetwórstwo słodyczy i przekąsek;
• 10 % Przetwórstwo warzyw i owoców.
Największą grupę przedsiębiorstw objętych indywidualnym doradztwem stanowiły firmy przetwórstwa mięsnego i mlecznego. Ponad 50 % z nich planuje kompleksowe inwestycje w zakresie usprawnienia infrastruktury IT i rozważa wprowadzenie zintegrowanego systemu klasy ERP w przeciągu najbliższych dwóch lat. Wskazano również na systemy informatyczne klasy ERP, które znajdują zastosowanie w przedsiębiorstwach przetwórstwa mięsnego i mleczarskiego.
W II części raportu zatytułowanej „Katalog analizowanych rozwiązań” zostały przedstawione te rozwiązania IT, które znalazły zastosowanie w praktyce. Są to m.in. specjalistyczne rozwiązania klasy ERP oraz MES, które zostały funkcjonalnie dostosowane do wdrożeń w przedsiębiorstwach sektora spożywczego. Ponadto wskazano na specjalistyczne rozwiązania ERP, które są dedykowane wertykałom przetwórstwa mięsnego i mleczarskiego. Opisano również aplikacje stosowane w obszarze zarządzania produkcją, gospodarki magazynowej. Część katalogową uzupełniają informacje o rozwiązaniach, jak i o ich dostawcach, którzy posiadają doświadczenie w realizacji projektów branżowych. Na życzenie przedsiębiorców w katalogu zamieszczone zostały również wypowiedzi przykłady wdrożeń (case study) oraz wypowiedzi dostawców rozwiązań na tematy związane z informatyzacją produkcji.
Katarzyna Lindner
Marketing Manager
Business Penetration & Consulting Sp. z o.o.
40-159 Katowice, ul. Jesionowa 9A, piętro VIII,
T. +48 (32) 777 15 01, M. +48 795-123-293
www.it-penetration.pl
- Gospodarka
- Eksport
- Współpraca z zagranicą
- Finanse, podatki, pieniądze
- Fundusze europejskie, dofinansowywanie inwestycji
- Informacje warte uwagi
- Budownictwo
- Rolnictwo, artykuły spożywcze
- Rozwój regionalny, inwestycje w Polsce
Rolnictwo, artykuły spożywcze
Na co zwrócić uwagę przy wyborze rozwiązania informatycznego w branży spożywczej?
Źródło: http://www.it-penetration.pl
Zobacz również:
Nowa strona firmowa dla Mobilne Laboratorium Techniki
Z radością prezentujemy naszą najnowszą witrynę: www.windowtesting.eu...
Czy Polska ma znaczącą pozycję jako eksporter karmy dla psów i kotów?
Według najnowszych danych GUS, eksport tego sektora osiągnął imponującą wartość 1,9 mld euro...
Warszawa, 16-18 kwietnia – Targi WorldFood Poland
Zapowiedź WorldFood Poland 2024: Miejsce Spotkań Liderów Branży Żywnościowej...
Lekkie podeszwy od polskiego eksportera obuwia Conhpol
Extra Light - lekkie podeszwy do butów – Odporne na ścieranie i rewelacyjnie amortyzujące...
Numer telefonu sukcesem działań eksportowych Twojej firmy
Posiadając do kontaktu numery zagraniczne, zwiększysz wskaźnik dodzwanialności, zbudujesz lojalność firmy u zagranicznych...
Oferta współpracy od Titan Konstruktion
Prężnie rozwijająca się firma budowlana Titan Konstruktion z siedzibą w Luleå w Szwecji poszukuje firm podwykonawczych...
Pomoc
Jeżeli nie znalazłes poszukiwanego produktu, firmy, usługi lub wyniki wyszukiwarki nie są dla Ciebie satysfakcjonujące to napisz do nas czego szukasz lub potrzebujesz. Wyślemy twoje zapytanie bezpośrednio do zainteresowanych firm.
Napisz do nas